1. "Houtsnippers vergaan niet."
Toch wel, houtsnippers zijn organisch materiaal en breken dus ook af. Afhankelijk van hoe vaak de houtsnippers bewandeld werden en/of hoeveel bodemleven er onder of tussen actief was, moet je houtsnippers om het jaar of om de twee tot drie jaar aanvullen.

2. “Rupsen gaan dood van zodra het vriest.”
Nee hoor, rupsen kunnen zelfs heel goed tegen vorst. Heel wat rupsjes gaan muisstil zitten en/of hebben ook al een schuilplekje gevonden waardoor ze van de vorst helemaal niet zoveel last hebben. Van zodra het voorjaar begint worden ze weer actiever en gaan ze verpoppen. Ook eitjes of poppen kunnen makkelijk overwinteren. Hoe zouden volgende generaties vlinders anders kunnen bestaan mochten eitjes, rupsen en poppen niet kunnen overwinteren?

3. “Door een laag houtsnippers komt niets meer heen.”
Jawel hoor, maar een mulchlaag houdt daarentegen wel heel veel tegen. Gewassen die zich tijdens de winter makkelijk door een laag houtsnippers heen wurmen zijn o.a. grassen en bolgewassen. Viooltjes ontkiemen dan weer makkelijk in de mulchlaag.

4. “Onkruid kun je alleen tegenhouden met anti-worteldoek.”
Het is wel één van de beste opties, maar introduceer je liever geen polyester (=plastic) in jouw tuin dan kun je ook door dik te mulchen heel wat ‘onkruid’ tegenhouden.

5. “Een mulchlaag ziet er altijd vies uit.”
Eerlijk, je moet er wel wat aan wennen de eerste keren dat je gaat mulchen in jouw tuin… het ziet er soms wel een beetje slordig uit. Maar ook compost kun je prima als mulchlaag gebruiken en het ziet er een pak netter uit. De beste optie is een combinatie van materialen: plantenresten, herfstbladeren, compost en je kunt daaronder ook een laagje onbedrukt bruin karton introduceren.

6. “Een mulchlaag blijft lang liggen.”
Het ene mulchmateriaal blijft uiteraard langer liggen dan het andere maar heb je een actief bodemleven dan worden die organische materialen behoorlijk snel verwerkt door hen. Door de beweging in de bodem en de mulchlaag wordt een veel betere bodemstructuur gecreëerd. Daarenboven scheiden bijv. wormen poep af die heel veel mineralen bevat die op deze manier weer naar de bovenste lagen van jouw bodem worden gebracht en waar de gewassen die er groeien dus weer van kunnen profiteren.

7. “Uitgebloeide éénjarige bloemen moet je zo snel mogelijk opruimen.”
Het klopt inderdaad dat je door uitgebloeide bloemen weg te knippen planten stimuleert om meer nieuwe bloemen aan te maken. Maar aan het einde van het bloeiseizoen mag je deze uitgebloeide bloemen gerust laten staan. Heel wat éénjarige bloemen zullen zichzelf op deze manier gaan verspreiden waardoor jij volgend jaar niet per sé opnieuw hoeft te zaaien. De zaadjes van heel wat uitgebloeide bloemen vormen ook een voedselbron voor heel wat tuinvogels in de herfst en winter: denk bijv. aan teunisbloem, dropplant, zonnehoed, zonnebloemen en kaardebol.
